top of page
Grafiskt partitur

 

Ett partitur är en notbild som innehåller alla stämmor och delar i en komposition. Ett grafiskt partitur innebär att man inte behöver använda just noter, utan att man kan använda andra typer av bilder och symboler. Så länge den som gjort bilden kan förklara vad allt betyder för de som ska spela fungerar det som noter!

 

En viktig del i den här uppgiften är ändå att börja bekanta sig med vissa etablerade musikaliska symboler. Dessa är:

 

< och > 

som betyder "starkare" och "svagare", eller helt enkelt högre eller lägre volym

 

paus (vi har använt fjärdedelspausen)

för att visa att det är paus

 

fermat (halvcirkeln med en prick i)

som visar att man ska ligga kvar länge på just det ljudet - eller den pausen

 

Dessutom kan man, om man vill, skriva in någon rytm eller melodi med vanliga noter. Man kan ange hur instrumenten ska spela med hjälp av ord eller stavelser ("tam-ta-ram").

 

Det första grafiska partituret du gör är för röstljud. Vi har gjort ett exempel på det i klassrummet. Använd helst ljud eller stavelser som är ganska lätta att upprepa, fastna inte i hela ord. Lyssna på ljuden!

 

Det andra partituret vi gör är för slagverksinstrument.

 

Hur gör man en riktigt bra komposition? Alla tycker förstås att olika saker är bra. Som lärare vill jag dock se att ni använder flera olika tecken/symboler, till exempel de jag beskrev lite högre upp. En annan sak som gör kompositionen mer intressant är om den växlar mellan solo och ensemblespel, det vill säga mellan att ett ensamt instrument spelar och att flera gör det. Dessutom får man gärna bygga upp en form. Ska någon del komma två gånger? Kanske ska kompositionen börja likadant som den slutade?

Noteflight

 

Noteflight.com är en sida där man kan skapa en användare och testa att skriva sina egna kompositioner med noter. Det som är bra med sidan är att man faktiskt inte behöver kunna noter för att kunna använda den!

 

Bra att veta när man ska komma igång:

 

- Du skriver i noterna med tangenterna på tangentbordet. Du skriver i dem genom att använda noternas bokstavsnamn, C-D-E-F-G-A-B, sedan börjar det om. Om du ångrar dig och vill ha noten någon annanstans kan du alltid klicka på den och dra den dit du vill ha den.

 

- När du har klickat på noten kan du också välja hur lång den ska vara.Vi har gått igenom notvärdena. Kom ihåg: ju mer man ritar på en not (streck, ifyllt, "flaggorna" som hänger på sidan), desto kortare blir den!

 

- Du kan alltid lyssna på det du har skrivit genom att klicka på play nere i vänstra hörnet. Blev det inte som du tänkt är det bara att ändra!

 

- Om du vill lägga till, ta bort eller byta instrument gör du det i menyn snett uppe till höger, under "Staff". Add part above/below staff är att lägga till en stämma, med Change instrument kan du byta instrument/ljud på en notrad.

Ackordföljder

 

Hur många ackord måste man lära sig? Det beror förstås på hur mycket man vill spela, men rent praktiskt räcker fyra ackord för att spela väldigt många låtar. En av de vanligaste ackordföljderna ser ut så här:

 

i C-dur:   C - G - Am - F   (kan också vara bra att kunna Em och Dm)

i G-dur:   G - D - Em - C   (kan också vara bra att kunna Am och Bm)

i D-dur:   D - A - Bm - G   (kan också vara bra att kunna F#m och Em)

 

Här står det en del på engelska om den här och andra vanliga ackordföljder. Här finns en lista över en massa låtar som har den ackordföljden i sig.

 

Här finns en sida med många låtar som man kan spela med hjälp av bara tre ackord, inte nödvändigtvis i samma ordning som ovan. Här finns en sida med en lista på låtar med olika många ackord, från två eller tre och uppåt.

 

Ackordföljderna som står listade ovan är däremot jättebra att öva in! Lär dig byta med flyt mellan de fyra ackorden i någon av tonarterna. Testa sedan själv att hitta på en egen liten melodi till.

 

Här kommer också en video med Axis of Awesome, en musikhumorgrupp, där de spelar en massa låtar som har samma ackordföljd som ovan:

Skapa och uttrycka

 

Här hittar du större uppgifter kopplade till området Skapa och uttrycka. Här kan du exempelvis få en beskrivning av hur du gör eller förbättrar ditt grafiska partitur, vad du kan tänka på när du testar Noteflight och hur du använder ackordföljder för att bygga en egen låt.

© 2014 Maria Lundström. Proudly created with Wix.com

bottom of page