Musikum
- läroplansbaserad musikundervisning för lågstadiet
Lektioner
I rullisten under den här fliken i menyn ligger ett antal olika lektionsförslag, som successivt kommer att fyllas på. Även om varje lektion kommer att utgöra en helhet kan man välja att plocka ut delar man fastnar för, välja bort sådant man tycker verkar svårt, eller dela lektionen på två för att den tog längre tid än tänkt. Det ligger dock väldigt mycket tanke bakom lektionerna, och i dem integreras oftast flera olika moment ur läroplanen. Det är viktigt att barnen får en chans att möta ämnet i hela dess bredd!
Var inte rädd för att prova sådant som att leda från instrumentet, även om det verkar svårt. Gör hellre helt galet ifrån dig i början än att dra dig för att testa, så blir det mer prestigelös stämning. När den är etablerad är det dock bra att börja jobba med noggrannheten, för att utveckla elevernas förmåga till kritiskt/analytiskt lyssnande och deras kvalitetsmedvetenhet. Ska barnen stanna vid en signal, få dem att visa vad de hör genom att göra stoppet direkt. Ska de visa tonlängden i rörelse får de inte släppa fokus förrän det verkligen är tyst, inte bara svagt.
Lite om hur läroplanen ser ut
3x2 förmågor att öva
Genom undervisningen i musik ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sina förmågor att:
spela och sjunga (i olika musikaliska former och genrer),
skapa och uttrycka (gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer), samt
analysera och samtala (om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang).
Det här gäller hela vägen från lågstadiet upp till högstadiet! För att elevernas förväntningar på musiklektionerna ("bara sjunga"-ämnet) inte ska bli snäva, och för att de ska få en ärlig chans att utveckla alla dessa förmågor måste de alla ingå redan från början. Det behöver däremot inte vara så krångligt att få in dem! Vid spel på rytminstrument finns det exempelvis tillfälle för eleverna att skapa genom att hitta på sina egna rytmer, som de andra får härma. Oavsett momentet man jobbar med kan man hitta utrymme för samtal kring barnens associationer, tankar och känslor kring musiken man arbetar med. Oftast vinner man mer på att integrera de här momenten än att separera dem.
Det centrala innehållet
Det centrala innehållet för lågstadiet är indelat i tre delar:
musicerande och musikskapande,
musikens verktyg, samt
musikens sammanhang och funktioner
De sammanfaller inte helt med var sitt förmåge-par, utan går tvärtom in i lite olika förmågor. Därför kommer lektionsplaneringarna att tydligt ange både vilka förmågor som främst tränas och vilka delar ur det centrala innehållet som är i fokus.
