top of page

Lektips

 

Många av lektionerna innehåller övningar som liknar lekar väldigt mycket. Det är för att regellekar, med sin öppna kreativitet ihop med sin tydlighet och struktur, ger goda förutsättningar för lärande. Lekar där musik används, eller lekar som gjorts om för att ta in musikaliska moment, passar därför jättebra för musikundervisningen på F-3.

 

Några lekar som går att göra om till musikövningar är exempelvis:

 

 

Dansstopp - är ju redan en musiklek, men den går alltså att köra både med inspelad och levande musik (det senare möjliggör som sagt tätare stopp). Leken tränar reaktionsförmågan. Man kan bestämma andra regler för vad som gäller vid stoppen, exempelvis stanna i en staty, gå ihop i grupper om 2/3/4, så att leken varieras. Spelar man själv exempelvis tamburin till kan man styra hela barnens rörelsetempo/styrka, och få allt mellan små lätta rörelser till stora kraftiga (vilket stärker uppfattningen om musikens kontraster).

 

Blindbock - man kan leda någon som blundar/har förbundna ögon runt i rummet genom att spela på exempelvis en bjällra, och så ska de gå i riktning mot bjällran. Här får man dock vara försiktig så ingen snubblar! En snällare variant, där fler kan vara aktiva, är att alla utom en blundar, och den som inte blundar går iväg med en ljudkälla (exempelvis en bjällra, en triangel, en tamburin eller en trumma) till en ny plats i rummet och spelar lite där. Alla de andra ska peka åt det håll ljudet kom från.

 

Danslekar - gammaldags danslekar innehåller både sånger och steg/rörelser, vilket tränar koordination och samspelthet. De är också en koppling till vår tradition/vårt kulturarv!

 

 

© 2014 av musikfröken Maria
 

Mailadress

musikfrokenmaria @ gmail.com

bottom of page