Musikum
- läroplansbaserad musikundervisning för lågstadiet
Lektioner på temat "Livet förr"
På min tidigare skola arbetade vi i åk. 1 med temat "Livet förr" under ett par veckor. Det var klasslärarna som tog initiativet, eftersom de ville rikta in sig på detta i svenska/SO. De hade en tanke om att koppla sitt arbete till Astrid Lindgren, och där kom musiken in naturligt. Jag valde att dessutom plocka in lite Alice Tegnér, dels för att läroplanen tar upp den svenska/nordiska barnvisetraditionen, dels pga att vi firar hennes 150-årsjubileum i år (2014).
Mall för veckobrevstext (den infotext jag använde på min webbsida):
Just nu arbetar vi med temat "Livet förr". Vi har pratat om hur vi tror att det var för hundra år sedan: av alla våra sätt att lyssna på och använda musik, vilka fanns även då? Vi har också sjungit sånger av Alice Tegnér, som har skrivit jättemånga av våra mest kända barnvisor (visste ni förresten att vi firar hennes 150-årsjubileum precis i år?). Dessutom har vi dansat danslekar som var ett av de vanligaste sättet att dansa på fest förr, och som vi fortfarande dansar ibland vid jul eller midsommar. Vi har också dansat långdans, en lång orm som ringlade i olika former.
Vi har också börjat sjunga några sånger som hör ihop med Astrid Lindgrens böcker. De finns med text och musik här [youtubelänkar].
Syfte:
Att låta eleverna lära sig om musiken i det svenska samhället för ca 100 år sedan, genom jämförelser med deras vardag och kopplingar till ännu levande traditioner (danslekar, barnvisskatten).
Centralt innehåll:
- Sång och spel i olika former [enbart unison sång]
- Imitation och improvisation med rörelser, rytmer och toner
- Gestaltning av sånger och berättelser med ljud, rytmer och rörelser
- Rösten som instrument med variation av rytm, klang och dynamik
- Associationer, tankar, känslor och bilder som uppkommer när man lyssnar på musik
- Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.
Lektionerna
Lektion 1
Inled med att låta musiken vara på (svensk folkmusik av något taktfast slag), möt barnen i dörren och dra med dem i långdans. Gör några portar, kanelbullar etc. (finns beskrivningar av långdansfigurer i boken Tjuderuttan sa räven). Var noga med den taktfasta gången, annars börjar de springa och risken finns att de halkar.
Samlas i ring. Berätta om temat. Fånga upp deras tankar. Gör en gemensam tankekarta över var de hör musik idag - datorn, telefonen, konserter, gatumusiker, Melodifestivalen, reklam, i affären. Skriv ner allt. Gå sedan tillbaka och kolla av vid varje sak: fanns det för hundra år sedan? Allt som kräver ström går i princip bort. De lär märka att det inte blir så mycket kvar. Man kan trycka lite på att för att man skulle få höra musik på sin fest för hundra år sedan var man tvungen att hyra in en spelman som stod där och spelade - ofta bärbara instrument, som fiol. Ett annat alternativ var att själv åstadkomma musiken - därav danslekarna.
Ställ er upp i ringen. Dansa igenom några vanliga danslekar, exempelvis Räven raskar, Små grodorna etc. Några kan ha dansat dem tidigare, andra inte alls. Prata lite kort om jul/midsommar. Vad är en högtid? Vad firar vi, och varför? Firar någon något annat än jul och midsommar? Dansar de eller sjunger något då?
Avsluta med några minuters avspänning till annan folkmusik, av lugnare karaktär. Ta en vända och låt eleverna säga något kort om vad de fick för associationer/tankar/bilder/känslor av musiken.
Lektion 2
Inled på samma sätt som lektion 1, med långdans. Efterhand kan du låta någon av eleverna leda - gå bredvid och föreslå figurer, visa eventuellt vägen, men låt hen gå själv.
Samla alla i en ring, påminn om danslekarna från förra gången. En annan sak som var vanligare förr, innan telefoner och bärbara musikspelare, var att folk gick runt och nynnade eller trallade, exempelvis när de skulle arbeta eller gå långt någonstans. Hur låter det när man nynnar? Alla får låta tillsammans. Hur låter trall? Det blir oftast lite mer högljutt.
Börja gå runt i ringen, hand i hand. Lär ut "Vi gå över daggstänkta berg", säg att alla som inte kan texten får tralla.
Tralla i call-and-response, gör en kort trall som de får imitera. Upprepa ett par gånger.
Säg att "nu får alla hitta på sina egna trallar samtidigt!". Låt det vara kaos en kort stund, bryt och säg att vi ska turas om. Börja sedan sålla ut slumpmässiga smågrupper av trallare: alla som har grönt på sig, alla som har vita strumpor osv.
Samlas i ring. Fråga dem: vilka sånger kan de som är minst hundra år gamla? En eller två, kan de tro, och föreslår kanske Blinka lilla stjärna (vilket definitivt stämmer! Den är ännu äldre), kanske nationalsången. Berätta om Alice Tegnér, vem hon var, hur länge sedan hon levde, varför hon skrev alla sina visor (hennes barn krävde det! De sa "Sjung för oss, mamma!", därför fick hennes häften heta så). Säg att du ska testa hur många av hennes sånger de kan. Spela melodierna på valfritt instrument, eller spela upp korta bitar från en skiva:
Goder afton
Ekorren
Bä, bä vita lamm
Vart ska du gå? (någon kanske kan, men det är ovanligt)
Gläns över sjö och strand
Sockerbagaren
Mors lilla Olle
Blåsippor
Videvisan
Lasse liten
Majas visa (också ovanligt, men det kan hända)
Tre pepparkaksgubbar
Rätt många brukar känna igen flera av dessa. Prata lite kort om vad de tror att det beror på att vissa sånger kan vara så gamla som hundra år och fortfarande vara populära, medan andra hits på topplistorna är bortglömda efter något år.
Välj ut en av Tegnér-sångerna som de flesta kan och sätt tillsammans rörelser till den. Tänk ungefär en rörelseidé per musikfras (en rad, om det hade varit en dikt).
Lektion 3
Inled på samma sätt som tidigare, men lämna över lite mer åt barnen själva om de klarar det.
Arbetssånger och vaggvisor. Dansa polskasteg till Fattig bonddräng. Prata om instrument - skolfröknarnas tramporgel, Alfreds dragspel, spelmannens fiol.
Lektion 4