top of page

Tips

 

På de här sidorna finns en del tips och generella råd när du ska undervisa i musik på lågstadiet. De flesta finns insorterade under flikarna Speltips / Lektips / Musiktips. Nedan finns några tips om hur du gör när du håller i själva lektionen.

 

 
Skapa en lektionsstruktur

Att ha moment som återkommer varje gång skapar trygghet och en känsla av lugn i rummet. Börja lektionen med en hejsång/namnsång, ha en avslutande rutin (avslutningssång, gemensam bugning och tack för idag - vad som helst!). Det betyder inte att varenda lektion sedan måste följa den här mallen - det kan vara en spännande överraskning den gång något annat händer! Däremot är det skönt för alla inblandade att det finns en rutin att avvika från eller återgå till, så etablera den först.

 

Placering

Det är lättast att ha musiklektioner med växlande moment i ett rum utan möbler. Oavsett om ni sitter i en ring, barnen i en halvcirkel och du framför eller i någon annan form är det smidigare med platser på golvet att snabbt lämna och återkomma till. Placering utan möbler tränar också rumsuppfattningen mer än om ens fasta plats är beroende av en möbel. (Man kan till och med börja leka med det här, och be barnen sätta sig i samma ordning i ringen men en kvarts varv åt höger, mitt emot där de nyss satt eller två hopp åt vänster. Är de väldigt små kan det vara svårt för alla att hitta rätt!)

 

Signaler

Använd musikaliska signaler istället för instruktioner du annars skulle ge verbalt och ofta - exempelvis "Stå upp!", "Sitt ner!", "Ställ upp på led". Just rörelsen upp/ner kan illustreras med att spela två toner, en lägre och en högre, på ett piano eller på två tonboxar. Låg-hög om du vill att de ska resa sig, hög-låg om du vill att de ska sätta sig på sina platser. Du kan också låta olika klappade rytmer betyda olika saker.

 

Förebilda

Förebilda så mycket som möjligt. Var ute och rör dig på golvet med barnen om de ska röra sig där själva, sjung föra och låt dem härma bit för bit, och sjung sedan med dem.

 

"Visa vad du hör"

Låt barnen visa att de uppfattar musikaliska element, eller hur de uppfattar musiken i stort, genom att hålla dig till att de ska visa vad de hör i rörelse eller med olika tecken som du bestämt eller som ni gör upp om tillsammans. På så vis kan du också se vad de uppfattat och inte uppfattat, om de hör pulsen eller minns rytmen ni arbetar med. Ett exempel är att helt enkelt gå som du spelar - spelar du olika notvärden och de visar vad de hör, tränar de fysiskt och auditivt sin uppfattning av musikens tidsvärden. Ett annat exempel är att låta dem visa tonhöjd genom att själv visa nivåer i rummet med armarna, högt, lågt eller mittemellan. Ett tredje är att de får gå runt i rummet och visa dynamiken i ett musikstycke de hör genom att gå utspritt/tätt ihop nära mitten av rummet. Genom att låta dem visa vad de hör i rörelse håller de sig aktiva - barn behöver få röra på sig mycket!

 

Turtagning

Innan barnen börjar med spel på allvar kan det vara bra att träna mycket turtagning, så att de klarar av att både ta plats och ge varandra utrymme. Hitta på lekar som tränar turtagning, låt ett instrument gå ett varv i ringen och låt barnen turas om att hålla i eller spela på det. Man kan exempelvis använda ramsor av typen "Slå tre slag och skicka till en kompis", där slagen på trumman faller på de första tre stavelserna.

 

© 2014 av musikfröken Maria
 

Mailadress

musikfrokenmaria @ gmail.com

bottom of page