top of page

Bedömningsformer

 

I musikundervisningen kommer vi att arbeta med olika typer av bedömningsformer. Eftersom musik är ett övningsämne kommer fokus att ligga på kontinuerlig formativ bedömning. Hur detta ser ut är lite olika från lektion till lektion, beroende på vad vi arbetar med för tillfället. Några vanliga redovisnings- och bedömningsformer är:

 

Exit pass

Om vi har haft en lektion med en genomgång av ett centralt begrepp inom musiken, eller en lektion runt musik och samhälle, kommer vi ofta att göra ett exit pass i slutet av lektionen. Ett exit pass är en kort skrivuppgift där eleven ska besvara en fråga som är avgörande för att visa om eleven förstått lektionsinnehållet. Exit passen används därför både för att se hur det ligger till med elevernas kunskapsutveckling, vilka som har förstått vad och på vilket sätt, vilka som behöver stöd och i så fall med vad, men också för att se om något i undervisningen behöver förbättras eller förklaras ytterligare vid en senare lektion. En exit pass-fråga har inte alltid ett enda rätt svar - tvärtom. Poängen kan vara att eleven ska få en chans att visa just sin egen personliga förståelse och komma med hypoteser. Exit passen fyller då funktionen att ge eleven en chans att kontinuerligt träna på och utveckla sin förmåga till eget resonerande.

 

Reflektion - exempelvis two stars and a wish

I samband med exempelvis grupparbeten eller enskilt arbete inom ett visst givet arbetsområde kommer eleverna ibland att få göra självskattningar av sitt eget eller gruppens arbete under lektionen. Detta sker i form av en kort reflektion. Reflektionen kan exempelvis följa mallen two stars and a wish - beskriv två saker som var bra, och en önskan till nästa gång.

 

Redovisningar inför helklass

Vissa arbetsmoment, både rörande musik och samhälle, skapande eller musicerande, redovisas antingen genom muntliga presentationer eller uppspel som sker inför helklass. Atmosfären ska vara sådan att alla ska kunna vara med, och att gemensamma reflektioner i grupp efteråt om hur olika grupper löst samma uppgift kan ge ny kunskap. Eftersom många kan uppleva en negativ koppling av prestationskrav och scenskräck till att spela, sjunga eller prata inför andra är det viktigt just att atmosfären är trygg. Lektionerna kommer att sträva mot detta genom att ha regelbundna, korta och prestigelösa redovisningar av små delmoment. Om en elev ändå känner att det är omöjligt att delta får vi försöka hitta andra redovisningsformer.

 

Ljud- eller videodokumentation

Genom att filma eller spela in både eget och gemensamt spel får vi ett material som kan användas dels för formativ eller summativ bedömning, dels för att träna eller bedömas i förmågan att ge omdömen om eget eller andras musicerande. Det kan vara svårt att hinna märka allt som händer i musiken medan man själv spelar - genom att ha det inspelat eller på film kan elev och lärare titta på flera detaljer i elevens musicerande.

 

 

© 2016 av Musikfröken Maria

VAR MED OCH PÅVERKA

Den här sidan finns till för dig som elev. Du är välkommen att komma med önskemål på vad som ska finnas här! Obs! Vissa saker kanske inte får publiceras här på grund av copyrightlagar.

KONTAKT

musikfrokenmaria @ gmail.com

bottom of page