SofiaMusik
Om noter, toner, takter och rytmer
Basordförrådet i musik är det som tas upp på olika ställen i läroplanens centrala innehåll. Det omfattar begrepp som ton, rytm, takt sov. Här kommer en genomgång av vad de olika orden betyder och hur de är kopplade till varandra. Du behöver inte kunna förklara vartenda ord här exakt, men du bör ha en ungefärlig förståelse för vad de betyder - och inte säga tempo när du menar takt, och tvärtom.
Puls, takt och tempo
Utgångsbegreppet är puls. Pulsen är det stadiga tickandet i musiken. Om du vill dansa eller röra dig till musik är det pulsen du rör dig likadant som. Pulsen kan i sig ha olika tempo - precis som den kroppsliga pulsen. En snabb, hög puls känns hetsigare än en långsam puls, bland annat för att vi "känner igen" hur fort vi skulle röra oss till en sådan puls eller hur fort hjärtat skulle slå i oss om det hade den pulsen. Pulsen är likadan hela tiden (om låten inte byter tempo!), och i en låt med bara puls är inget slag i sig mer betonat än något annat.
Oftast brukar pulsen inte vara helt jämn: vissa slag låter starkare, eller upplevs som tyngre (betonade). När pulsen börjar delas in i grupper, genom att vissa slag betonas mer och andra mindre, får vi det som kallas för taktarter (takt-typer, takt-sorter). När man beskriver vilken taktart det är i en viss låt säger man oftast "tretakt" eller "fyrtakt". Det står för tre-fjärdedelstakt (3/4) och fyra-fjärdedelstakt (4/4). I 4/4 känns det rätt att räkna en-två-tre-fyr, både till musiken medan den pågår och när man ska räkna in innan man börjar spela.
Skala, dur och moll, ackord
Toner i följd efter varandra (men i ett visst mönster, mer om det längre fram) bildar tillsammans en skala. Den vanligaste skalan heter durskalan. Ett exempel på en durskala är de vita tangenterna på pianot, från ett C och upp till nästa. Mellan vissa vita tangenter finns då en svart tangent, som inte används. Finns det en sådan kallas avståndet för ett heltonsteg. Vissa tangenter ligger precis bredvid varandra utan någon svart tangent emellan, och då heter det avståndet ett halvtonsteg. Det finns olika typer av skalor, och det som avgör vilken skala det är och hur den låter är mönstret av hel- och halvtonsteg.
Ett ackord består av flera toner tillsammans - minst två, allra oftast tre, ibland så många som fem eller sex. De ackord som består av bara två toner kallas kvintackord, för att man skippar mittentonen (de man har kvar är starttonen, som kallas grundton, och just kvinttonen). De som består av fler än tre toner får tillagda siffror i sitt namn, beroende på vilken eller vilka toner som lagts till (exempelvis Dm11, A7). Ser du ett sådant ackord kan det ofta funka att helt enkelt spela det "vanliga" ackordet istället (Dm, A).
Not och ton, rytm och melodi
I en taktart kan vi se en ensam takt som en "låda", som vi kan fylla med olika notvärden - långa eller korta noter/toner (helnot, halvnot, fjärdedel, åttondel, sextondel). När notvärden kombineras på olika sätt kallas det för rytmer.
Orden ton och not, då? Not står för det som står på pappret, ton för det som låter. Man läser eller skriver noter, och spelar eller sjunger toner. Spelar man på ett slagverksinstrument är det däremot inte säkert att det kallas för toner. Om instrumentet inte har någon särskild tonhöjd passar det bättre att säga att man spelat en rytm istället. En melodi består både av tonhöjder och rytmer (melodi = tonhöjd+rytm).
