SofiaMusik




Melodispel på gitarr och piano efter bokstäver, tabulatur eller noter
När vi ägnar oss åt melodispel tränar vi samtidigt vår förståelse av musikaliska symboler. Att tonerna har namn är något som vi människor har bestämt - namnen blir en symbol, som betyder "just precis den tonen".
Tonernas namn
Tonerna heter som bokstäverna i alfabetet - A, B, C, D, E, F, G. Efter G börjar det om igen med A. Däremot brukar man börja rabbla från C istället för A i musiken - det blir svårare alfabetsmässigt, men den skala man får fram då är den vanligaste durskalan. Börjar man rabbla bokstäverna från A får man istället en version av den vanligaste mollskalan.
C-dur: _______C - D - E - F - G - A - B - C
A-moll: A - B - C - D - E - F - G - A ______
Samma toner, i samma ordning, men olika startbokstav!
Enkelt melodispel på keyboard
Mönstret av pianotangenter, i vilken ordning de svarta och vita tangenterna sitter, är ganska lätt att se och lära sig känna igen. Dessutom upprepar sig mönstret och är exakt likadant över hela klaviaturet (vilket är ett finare ord för "tangentbordet"). Eftersom det är så lätt att lista ut vilken tangent som heter vad skriver vi helt enkelt melodierna med bokstavsnamn.
Första biten av melodin "Blinka lilla stjärna" blir då C - C - G - G - A - A - G, om man börjar på tonen och tangenten C. (Börjar man däremot på D istället blir det D - D - A - A - B - B - A...).
Melodispel på gitarr
På gitarr är det svårare att veta var alla toner sitter - bland annat för att en ton kan låta exakt likadant men sitta på tre eller fyra olika ställen på gitarrhalsen. Därför brukar man använda förenklade bilder av gitarren istället, så att man vet exakt på vilket av alla de där ställena man ska spela. De här bilderna kallas för tabulatur. Det bygger på att man räknar de metallband som sitter tvärs över gitarrhalsen. Man anger helt enkelt med siffror mellan vilka metallband man ska trycka ner strängarna, och i vilken ordning. Noll betyder att man inte ska trycka alls, utan bara spela på just den strängen. 1 innebär att man trycker i första "mellanrummet" (före första bandet), 2 att man trycker i andra, osv.
Om noter
I notskriftens begynnelse skrev man bara lite ungefärligt upp-ner-samma ovanför textrader i psalmböcker. Efterhand började man använda sig av en linje, sedan av flera. Utvecklingen stannade vid fem, som förmodligen ansågs vara många nog att vara praktiskt och få nog att fortfarande vara läsligt (utvecklingen hade kunnat gå mot enorma system med tio eller tjugo linjer, exempelvis, eller mindre med enbart tre). De noter som hamnar över eller under de fem linjerna skriver man ut egna korta hjälplinjer till.
För att kunna läsa noter behöver man kunna utläsa både rytm (notvärden) och tonhöjd (platsen i systemet av linjer). Behöver man kunna det för att få E i musik, eller ens A? Nej, men alla ska känna till att det är så här det fungerar, vad man kan skriva ut med noter och hur de används (musiksymboler är en del av det centrala innehållet).
Vill man dessutom kunna ägna sig åt mer avancerat melodi- och kompspel på piano är noter det mest praktiska sättet att just skriva ned den musikaliska informationen (men den kan också förmedlas muntligt, eller visas). På gitarr är det helt annorlunda - där är notläsning svårare eftersom samma ton kan spelas på flera olika ställen på greppbrädan. Dessutom är alternativet till noter för stränginstrument, tabulatur, ett ganska vanligt sätt att skriva ner musik på, även ute i musiklivet.