top of page

Resurser i instrumentkunskap

 

Blandade instrument

 

Sidan Musikskolan har videos som visar de vanligaste instrumenten, hur de ser ut och hur man spelar på dem. Här är till exempel videon för hornen, valthorn och althorn:

 

Keyboard, gitarr och bas

 

Det tangentinstrument vi spelar på i musiksalen är keyboards, men eftersom tangenterna ser likadana ut innebär det att du kan spela allt det du lär dig även på ett piano, en orgel, ett MIDI-klaviatur osv. Försök lära dig vad tangenterna heter utan att behöva skriva ut bokstäver på dem! Det finns ändå bara totalt tolv olika - sedan börjar det om igen.

 

När vi spelar gitarr eller bas på lektionerna gör vi det efter tabulatur, bilder av greppbrädan med siffror som visar vilken sträng man spelar på och var man ska trycka ner den. Siffrorna anger vilket mellanrum man trycker på - noll betyder inget alls (lös sträng, helt utan vänsterhandens fingrar), 1 betyder första mellanrummet, 2 andra osv.

 

Det vi spelar på lektionerna kommer att finnas samlat under Spela/sjunga, där finns också en mängd länkar för den som vill förbättra sitt gitarr- och keyboardspel.

 

 

Trumset

 

På musiklektionerna kommer vi att lära oss grunderna i spel på trumset. Det är bra att ha koll på trumsetets olika delar. De tre som vi kommer att använda mest är baskaggen (spelas med högerfotens pedal), hi-hat (spelas med vänsterfotens pedal och med trumpinnarna) och virveltrumman (spelas med trumpinnarna). De andra delarna är pukorna, som på engelska kallas för tom-toms (det finns oftast två eller tre, som kallas för high, middle och low/floor tom) och cymbaler (ride/crash).

 

Vi kommer att behöva samsas om trumsetet, så att alla får en chans att sätta åtminstone ett komp. Det kan vara bra att öva motoriken själv hemma, genom att klappa på knäna och trampa pedaltrampen. Vi kommer att gå igenom på lektionstid hur man motoriskt övar olika komp.

 

Här är en video med en slagverksensemble där man ser hur trumsetet plockas isär i sina olika beståndsdelar, medan musiken fortsätter. På så vis är det lätt att se på vilken del trummisen spelade vad!

 

© 2016 av Musikfröken Maria

VAR MED OCH PÅVERKA

Den här sidan finns till för dig som elev. Du är välkommen att komma med önskemål på vad som ska finnas här! Obs! Vissa saker kanske inte får publiceras här på grund av copyrightlagar.

KONTAKT

musikfrokenmaria @ gmail.com

bottom of page